Історія Bialetti
Мока експрес — як кавоварка і метод заварювання — це найпопулярніші кавоварки, які дозволяють приготувати еспресо в домашніх умовах.
В середині 20-х років ХХ століття Італія переживала бум кави. Альфонсо Біалетті, підприємець, власник фабрики з переробки алюмінію, звернув увагу на принцип роботи пральних машин, де мильна вода виштовхувалася під тиском з одного резервуара в інший. Кмітливий бізнесмен зрозумів, що цей принцип можна використовувати для приготування кави.
У 1933 році Альфонсо та його компанія Bialetti Industrial випускають на ринок першу кавоварку Moka Express. Компанія розросталася й набирала обертів. Після Другої світової війни син Альфонсо Ренато став на чолі сімейного бізнесу і почав агресивну маркетингову кампанію з популяризації мока експрес. Він створив логотип Omini con i baffi («мужичок з вусами» — італ.), як карикатуру на свого тата і на всіх італійських чоловіків того часу. Масштабні рекламні кампанії, біг-борди, участь у торгових виставках — все це призвело до того, що за кілька років компанія збільшила виробництво кавоварок до 4 мільйонів на рік, а сьогодні вони виробляють близько 7 мільйонів екземплярів на рік.
Із середини ХХ століття продано більше 250 мільйонів екземплярів мока, а кількість людей, які вранці насолоджуються цією кавою, в рази більша, адже зазвичай кавоварка купується на цілу родину! Ця кавоварка за правом визнана символом Італії і є абсолютним лідером у своїй галузі!
Принцип роботи мока
Кавоварка складається з трьох частин: нижній резервуар для води, середнє сито для меленої кави, верхній резервуар для готового напою. Ви заливаєте воду в нижній резервуар, вкладаєте сито з меленою кавою, прикручуєте верхній резервуар і ставите кавоварку на плиту. Під час нагрівання вода під тиском піднімається нагору, проходячи через таблетку з меленою кавою.
ПРИМІТКА! Тільки оригінальні Bialetti moka мають запатентовану восьмигранну форму. Таким чином, повітря має жолобки для виходу і природним шляхом підвищується міцність кави.
Як приготувати каву в мока
- Налити воду до клапана безпеки (до шурупчика в нижньому резервуарі).
- Вставити сито і засипати його меленою кавою. Каву не потрібно трамбувати!
- Закрутити верхній резервуар.
- На повільному вогні приготувати каву.
Щоб помити кавоварку, потрібно просто обполоснути всі три її частини водою. Не слід використовувати миючі засоби, оскільки харчовий алюміній тільки виграє від насичення кавою.
Ще одне важливе зауваження! В жодному разі не вибивайте мелену каву з ситечка! Знаєте, коли стукають ситом об раковину або якусь поверхню, щоб вибити каву. Навіть найдрібніші деформації на ситі порушать герметичність кавоварки, і вона буде підтікати під час приготування.
Чому мока так популярні
Тому що кава виходить міцною, ароматною і насиченою — все як люблять італійці, а вони знають у цьому толк.
Тому що вам не потрібно багато додаткових девайсів (крім кавомолки), щоб приготувати вдома каву.
Тому що вони мегапрості у використанні і будуть служити вічно, якщо за ними елементарно доглядати (як, наприклад, не вибивати сито об раковину).
Тому що вони ще й дуже красиві!
Насолоджуйтеся кавою. Адже кава — це не тренд. Це спосіб життя.
Джерело фото: Pinterest