Існує безліч кавових термінів і «розумних слів», які на слуху, та іноді ми навіть із розумним виглядом киваємо, почувши їх у розмові, але про які ми по суті не маємо поняття. Давайте будемо разом поступово розбиратися в нашій рубриці «Кавовий словник».
Спешіелті кава — якщо коротко, то це добірні зерна кави. Така кава завжди вирощена в одній місцевості на висоті понад 1000 м і часто в тіні, без агресивних хімікатів, урожай одного року, проходить близько 15 ступенів сортування та калібрування вручну і завжди свіжого обсмажування.
Що це означає і як всі нюанси відбиваються на смаку?
Висота
У рекламних роликах часто можна почути фразу «високогірна арабіка». Мабуть це звучить дуже продаюче. Насправді, висота місцевості зростання кави має величезний вплив на її смак. На великих висотах рівень кисню нижче і, відповідно, кава довше росте і довше вбирає необхідні мікроелементи та соки з ґрунту. Тривале дозрівання означає багатий і насичений смак кави в чашці.
Тіниста місцевість
І знову, без прямих сонячних променів кава дозріває довше і довше вбирає необхідні мікроелементи з ґрунту.
Хімікати
Для виробництва спешіелті кави використовують тільки натуральні добрива. Це дорожче, але продукт на виході є безпечним для здоров’я. Крім того, хімічні речовини негативно відбиваються на смаку напою.
Збір і сортування зерен
Всі ягоди збираються вручну і при цьому відбираються тільки стиглі плоди без дефектів. Після збору плоди проходять близько 15 ступенів сортування і калібрування. Таким чином, до партії не потрапляють зламані, пошкоджені зерна з дефектами, які негативно впливають на смак. Іноді напій буває прогірклим, із відтінком затхлості або іншими неприємними запахами і присмаками. Спешіелті — це запорука якості.
Обсмажування
Спешіелті — це завжди свіже обсмажування. Під час обсмажування розкриваються найкращі смакові якості сорту, але в той же час кава починає старіти. Тому рекомендується випивати каву не пізніше 2-х місяців після обсмажування. Потім різниця між сортами буде невідчутна.