1941 рік. США. Пітер Шлюмбом — учений-хімік — хотів насолоджуватися кавою, не виходячи зі своєї лабораторії, тому він придумав оригінальне пристосування, використавши колбу Ерленмайера і звичайну скляну воронку, які з’єднав обідком із дерева та шкіри. Цей дизайн не змінюється вже 70 років, і одним з перших слоганів рекламних кампаній кемекса був «Заварюйте каву як хімік».
Дизайн кемекса якнайкраще відображав елегантність і стилістику своєї епохи, і через більш ніж півстоліття ця скляна посудина настільки ж популярна і красива. Що засвідчує постійна експозиція його в Музеї сучасних мистецтв у Нью-Йорку.
У ЧОМУ Ж ПЕРЕВАГИ КЕМЕКСА?
- СМАК. Кава, заварена в кемексі, дуже смачна і кардинально відрізняється від смаку напою, завареного традиційними способами, наприклад, кавоваркою або туркою.
- ДОСТУПНІСТЬ. Каву можна заварювати практично в будь-яких умовах і для цього не знадобиться багато додаткових аксесуарів. У базовий комплект входить кемекс, фільтри та чайник із довгим носиком.
- ПРОСТОТА ОЧИСТКИ. Кемекс дуже легко миється після приготування кави. Для цього потрібно просто викинути використаний фільтр і сполоснути посудину водою.
ЯК ЗАВАРЮВАТИ КАВУ В КЕМЕКСІ?
Кава (середній помел) — 25 г.
Гаряча вода (88–93°С) — 350 мл.
Вставити у воронку паперовий фільтр і змочити його гарячою водою, щоб він пристав до стінок. Зайву воду злити. Потім засипати у фільтр мелену каву, залити її 50 мл гарячої води й почекати півхвилини. Після цього акуратно та повільно протягом декількох хвилин вливати залишок води. Вийняти фільтр із кавою і насолоджуватися напоєм.
Особливості кави
Смак чистий із переважанням фруктових та ягідних нот.
Джерело фото 1–3: Pinterest.